Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνής δρων: Διαστάσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνής δρων: Διαστάσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας

Νέα & Ανακοινώσεις | 17/04/2016


Μία επίκαιρη συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 στις 17.00 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνής δρων: Διαστάσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας».

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ειδικοί από το εξωτερικό: η Πρέσβης Μάρα Μαρινάκη, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, Επικεφαλής Σύμβουλος σε θέματα Φύλου και επί της UNSCR/1325 που αφορά τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια και ο Καθηγητής Sven Biscop, από το Egmont Royal Institute for International Relations.

Επίσης, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν: ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Βόσκοπουλος και η Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Μπέλλου. Τη στρογγυλή Τράπεζα θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την επικείμενη δημοσίευση της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, τη σύζευξη της εσωτερικής με την εξωτερική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σχέση της ήπιας ισχύος με την ασφάλεια.

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, στο Τμήμα ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρωταρχικοί του στόχοι είναι η έρευνα και η διδασκαλία για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Ακαδημαϊκή συντονίστρια του Κέντρου Αριστείας είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου.

Η στρογγυλή τράπεζα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.