Η Επιτροπή Γιουνκέρ και το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: μια συζήτηση για την ΕΕ, την πολιτική ανάπτυξης και τις ευκαιρίες για νέους | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Η Επιτροπή Γιουνκέρ και το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: μια συζήτηση για την ΕΕ, την πολιτική ανάπτυξης και τις ευκαιρίες για νέους

Νέα & Ανακοινώσεις | 12/11/2015


Το 2015 ορίστηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης (European Year for Development 2015). Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς πολλές σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη είτε έχουν ήδη ληφθεί – οι Βιώσιμοι Αναπτυξιακοί Στόχοι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη – είτε πρόκειται να ληφθούν τον επόμενο μήνα – η νέα Κλιματική Συμφωνία στο Παρίσι. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Γιούνκερ, που κλείνει τον πρώτο της χρόνο αυτό το μήνα, κλήθηκε να αναδείξει τον κεντρικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμόρφωση παγκόσμιων πολιτικών και εν μέσω σημαντικών διεθνών εξελίξεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να συζητήσει με τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Δρ. Χρήστος Μαραζόπουλος, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015. Ειδικότερα θα αναφερθεί στη στρατηγική του Έτους Ανάπτυξης και τα αποτελέσματά της, καθώς και στη γενικότερη πολιτική της Επιτροπής στα θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας.

Στο περιθώριο της ομιλίας του ο Δρ. Μαραζόπουλος, απόφοιτος του ΔΕΣ (2002), θα συζητήσει με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος και του Πανεπιστημίου για την εμπειρία του, τις δυνατότητες πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, καθώς και άλλα προγράμματα της Επιτροπής για τους νέους. Έτσι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έναν ειδικό και απόφοιτο του Τμήματος για πολλά ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ρόλο της, τις σπουδές τους, αλλά και τις προοπτικές πρακτικής άσκησης και εργασίας στην Ένωση.

Ο Χρήστος Μαραζόπουλος αποφοίτησε από το ΔΕΣ το 2002. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο University of Bath. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στις Βρυξέλλες. Υπήρξε ασκούμενος στο προσωπικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής και πλέον ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 17.00 στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.