Έδρα Θουκυδίδης: Ελλάδα και Αίγυπτος σε μία εύθραυστη περιφέρεια: πολιτική και στρατηγική | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Έδρα Θουκυδίδης: Ελλάδα και Αίγυπτος σε μία εύθραυστη περιφέρεια: πολιτική και στρατηγική

Νέα & Ανακοινώσεις | 17/11/2015


Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειος βρίσκονται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πρόκειται για δύο περιοχές που δεν έπαψαν ποτέ να απασχολούν την ιστορία, αλλά και την επικαιρότητα. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές ‘Θουκυδίδης’ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: Ελλάδα και Αίγυπτος σε μία εύθραυστη περιφέρεια: πολιτική και στρατηγική.

Έλληνες και Αιγύπτιοι πανεπιστημιακοί θα επιχειρήσουν μία ολική προσέγγιση του θέματος. Πρόκειται να αναλύσουν την ιστορική εξέλιξη, την τρέχουσα κατάσταση στο οικονομικό, ενεργειακό και στρατηγικό επίπεδο, καθώς και τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Έμφαση θα δοθεί στον ρόλο της Αιγύπτου και της Ελλάδας στην περιοχή, στις μεταξύ τους σχέσεις, στην κατανόηση και ανάδειξη των κοινών συμφερόντων τους και στις προοπτικές ενίσχυσης των δεσμών τους.

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι: 

Engy Mahdy Tawfeik, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών
Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου, 

Mohamed Kamal Shahda, Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου του Καΐρου, 

Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και
Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά 

Σπυρίδων Ν. Λίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και
Ευρωπαϊκών Σπουδών, 

Γεώργιος Χρηστίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών
και Ανατολικών Σπουδών 

Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής, Κάτοχος της Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές
Σπουδές ‘Θουκυδίδης’, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Ανθρωπιστικών
Επιστημών και Τεχνών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου από τις 9.00 έως τις 14.00 στη Λέσχη Αξιωματικών. Οι θέσεις παρακολούθησης έχουν ήδη συμπληρωθεί.