Μπιναλί Γιλντιρίμ: ένας Πρωθυπουργός σε πλήρη αρμονία με τον Ερντογάν | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Μπιναλί Γιλντιρίμ: ένας Πρωθυπουργός σε πλήρη αρμονία με τον Ερντογάν

Αναλύσεις | 22/05/2016 | Ilias Kouskouvelis


Ο εξηντάχρονος Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνοδοιπόρος του Ερντογάν από τα χρόνια της Δημαρχίας του στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται σήμερα, όντας μοναδικός υποψήφιος, να εκλεγεί Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ – AKP) και να γίνει ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Γεννημένος στην πόλη Erzincan το 1955, αποφοίτησε από το τμήμα Ναυπηγικής και Θαλασσίων Επιστημών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο έλαβε και μεταπτυχιακό τίτλο. Στη συνέχεια (μεταξύ 1978 και 1993) απασχολήθηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Ναυπηγείων και στο Ναυπηγείο Camialtı. Το 1990 και το 1991 παρακολούθησε μαθήματα εξειδίκευσης στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στη Σουηδία. Μετά από αυτό επιστρέφει στην Τουρκία για να να εργαστεί ως επικεφαλής της Εταιρείας φεριμπότ του Δήμου της Κωνσταντινούπολης (IDO – 1994 και 2000), κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του Ερντογάν. Αυτή είναι και η περίοδος που ξεκινά να αποκτά τη φήμη του «ανθρώπου των έργων», αφού κατάφερε να κάνει την IDO μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο είδος της, ενισχύοντάς την με νέα πλοία και δρομολόγια.

Ο Γιλντιρίμ, ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ – AKP), έχει διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις (2002-13 και 2015). Τα έργα του, ως Υπουργού, θεωρούνται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της κυβέρνησης του ΚΔΑ. Πιστός στον Ερντογάν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, είναι τόσο κοντά σε αυτόν, που η μεγαλύτερή τους διαφωνία είναι ότι ο ένας είναι Φενερμπαχτσέ και ο άλλος Γαλατά Σεράι.

«Θα εργαστούμε σε πλήρη αρμονία με όλους τους συντρόφους του κόμματός μας σε όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας με τον ιδρυτή Πρόεδρο και ηγέτη μας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ κάνοντας ξεκάθαρους τους στόχους του: την επικείμενη συνταγματική αλλαγή για τη μετατροπή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό, προσθέτοντας περισσότερη δύναμη στα χέρια του Ερντογάν. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για Πρόεδρος του ΚΔΑ, ο Γιλντιρίμ πήγε στο Ντιγιαρμπακίρ για να συναντηθεί με τις οικογένειες των 16 θυμάτων της 13ης Μαΐου από την επίθεση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η φράση «και τώρα ήρθε η ώρα για το προεδρικό σύστημα» που αναφώνησε λίγο μετά την παραίτηση Νταβούτογλου, δίνει το στίγμα των προθέσεών του. Ο Γιλντιρίμ προορίζεται να διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν. Σταχυολογώντας κάποια από τα πεπραγμένα του, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ταύτισής του με τον Πρόεδρο: όταν του ζητήθηκε να κατεβεί στις εκλογές του 2014 ως υποψήφιος δήμαρχος στη Σμύρνη απέναντι στο ισχυρό ρεπουμπλικανικό κόμμα, δεν αρνήθηκε, παρά το γεγονός ότι η ήττα ήταν εξαιρετικά πιθανή, όπως και έγινε. Επίσης, ο Γιλντιρίμ ήταν εκείνος που με μία αμφιλεγόμενη κίνηση έκλεισε το YouTube και το Twitter στις αρχές του 2014, κίνηση που ικανοποίησε τον Πρόεδρο, αλλά κατακρίθηκε και δημιούργησε αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ταύτιση υφίσταται και στο ιδεολογικό-θρησκευτικό επίπεδο. Το 2005 κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που απεικόνιζε τη σύζυγό του να δειπνεί μόνη της, ενώ αυτός καθόταν σε ένα τραπέζι με άνδρες συναδέλφους του, με συνέπεια να κατηγορηθεί για σεξισμό. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός της μη επιλογής για τις σπουδές του τού δυτικότροπου Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, λόγω της κοινής παρουσίας νέων και νεανίδων στην πανεπιστημιούπολη.

Τέλος, οι Οινούσσες, των οποίων την ελληνικότητα επιχειρεί τελευταία να αμφισβητήσει η Τουρκία, είναι ο αγαπημένος τόπος διακοπών του νέου Πρωθυπουργού.

Από τα ζητήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρωθυπουργός είναι:
Οι επιθέσεις του PKK και του ISIS.
• Οι σχέσεις με την ΕΕ και το ζήτημα της ταξιδιωτικής θεώρησης (βίζα),
• Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας που επιδεινώνονται λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των ρωσικών αντιμέτρων.
• Η διαχείριση του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP), αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης (CHP), αφού μεταξύ των «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζει το ΚΔΑ είναι και μία πρόταση που αναμένεται να έρθει στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή για άρση της ασυλίας των βουλευτών που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ήδη ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη σοβαρή τους ανησυχία για την άρση της ασυλίας και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ως νομοθέτημα.

Είναι προφανές πως σε όλα αυτά τα ζητήματα θα ακολουθήσει τη γραμμή Ερντογάν:
• σκληρός απέναντι στο PKK (και το ISIS;), όπως σηματοδότησε η επίσκεψή του στο Ντιγιαρμπακίρ·
• δύστροπος απέναντι στην ΕΕ και με λίγες ευαισθησίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως το έδειξε κλείνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης·
• πιστός στην οικονομική πολιτική που έχει περιπαικτικά ονομασθεί «ερντογανόμικς», δηλαδή της ισλαμικής λογικής κατά των υψηλών επιτοκίων·
• και, βέβαια, σκληρός κατά των αντιπάλων κομμάτων, ιδιαίτερα κατά του Κουρδικού, με στόχο την εξάλειψή του και την επίτευξη ακόμη πιο υψηλών ποσοστών για το ΚΔΑ.


Πηγές:
http://www.scmp.com/news/world/europe/article/1947931/turkeys-erdogans-loyal-ally-appointed-new-pm-promises-harmony,
http://www.hurriyetdailynews.com/unknown-features-of-pm-candidates-.aspx?pageID=449&nID=99007&NewsCatID=581,
http://www.middleeasteye.net/news/erdogan-loyalist-binali-yildirim-set-become-turkeys-new-prime-minister-1407036336 , http://www.bbc.com/news/world-europe-36330066 , http://www.hurriyetdailynews.com/binali-yildirim-a-man-of-projects-.aspx?pageID=238&nID=99385&NewsCatID=338, http://www.hurriyetdailynews.com/akp-names-yildirim-as-new-chairman-pm.aspx?pageID=238&nID=99383&NewsCatID=338
http://english.ahram.org.eg/News/217172.aspx
http://mignatiou.com/2016/05/i-amfisvitoumenes-inousses-agapimenos-topos-diakopon-tou-neou-tourkou-prothipourgou/
http://www.dw.com/en/european-leaders-express-concern-at-turkey-immunity-vote/a-19274365

* Την έρευνα έκανε η Στέλλα Γεράνη, την οποία και ευχαριστώ.