Ηλίας Κουσκουβέλης

Καθηγητής Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών πρώην Πρύτανης


Προσωπική σελίδα Πανεπιστημίου
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Θεωρία Διεθνών Σχέσεων Στρατηγική Διαπραγματεύσεις και Διαχείριση Κρίσεων Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Βαλκάνια Πυρηνική Αποτροπή

Είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διευθύνει το «Ερευνητικό Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» και κατέχει την «Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές» με την επωνυμία ‘Θουκυδίδης’. Σήμερα υπηρετεί ως Κοσμήτορας Σχολής, ενώ διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου (2006-10).

Σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νάντης, Γαλλία, από το οποίο, πρωτεύοντας, απέκτησε μεταπτυχιακό (D.E.A.) στο Δίκαιο και τη Στρατηγική της Θάλασσας και του Διαστήματος. Ακολούθως, στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ΗΠΑ, από το οποίο απέκτησε Master of Arts στη Διεθνή Πολιτική, με υποτροφία και άριστα. Αναγορεύτηκε διδάκτορας (Doctorat d’Etat) με “summa cum laudae” από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νάντης, στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων και στο Τμήμα Διαστημικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Wa. (1988). Στις ΗΠΑ, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Wa. Στην Ελλάδα, δίδαξε στο Δημοκρίτειο και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Διπλωματική Ακαδημία, ενώ διδάσκει τακτικά στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Είναι συγγραφέας έξι επιστημονικών βιβλίων, με πιο πρόσφατο το “Θεωρία απόφασης στον Θουκυδίδη”, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2015)

Δημοσίευσε πλέον των σαράντα επιστημονικών άρθρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επιμελήθηκε επίσης την έκδοση 13 βιβλίων, με πιο πρόσφατα το Η Αραβική Άνοιξη (2012) και Το στρατηγικό βάθος και η Τουρκία (2013).

Διετέλεσε μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας και εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος NOESIS και του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ).

Για την προσφορά του στην επιστήμη τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του «Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα»

Άρθρα