Χρήστος Νίκας

Καθηγητής


Προσωπική σελίδα Πανεπιστημίου
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Ο Χρήστος Νίκας είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκη (βασικό πτυχίο), στο College of Europe (Diploma και Master) και στο Πανεπιστήμιο του York (διδακτορικό) με υποτροφίες ελληνικές και ξένες. Έχει εργαστεί ως Lecturer και Research Fellow στα Πανεπιστήμια του Υork, Leeds, Bradford και Hull, ως Ε.Μ.Υ. στην Α.Β.Σ.Θ. και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο ΑΠΘ. Διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης και εμπειρογνώμων -ερευνητής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Σποραδικά διδάσκει στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το συγγραφικό του έργο εστιάζονται στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση, τη Μετανάστευση και την Ελληνική Οικονομία. Έχει συγγράψει 6 βιβλία, μονογραφίες και εγχειρίδια και άνω των 70 άρθρα σε διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά περιοδικά. Έχουν γίνει 250 παραπομπές σε έργα του. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε 30 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.

Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ευρωπαϊκές Σπουδές στις Διεθνείς Υπηρεσίες και Συναλλαγές» που προσφέρει το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Άρθρα