Συνέδριο: Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: Η συνολική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Συνέδριο: Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: Η συνολική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Νέα & Ανακοινώσεις | 09/03/2017


Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης: Η συνολική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» (From the Common Foreign Security Policy (CFSP) to the European ExternalAction Service (EEAS); the comprehensive approach to EU operations) την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017, στις 10 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδρίων στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται πολιτικά και οικονομικά, η σταθεροποίηση των θεσμικών δομών της και η ενίσχυση των οργάνων της αποτελούν καίριο θέμα.

Καλεσμένος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Swedish Defence University, Kjell Engelbrekt, ο οποίος θα μιλήσει για το καίριο θέμα των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγιση στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. Η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων τμήματος ΔΕΣ, Φωτεινή Μπέλλου, θα αναλύσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και το πώς μέσω αυτής μπορούμε να φθάσουμε στην ολιστική προσέγγιση των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων, Ρεβέκκα Παιδή, θα απαντήσει στο ερώτημα εάν η συνολική προσέγγιση αποτελεί ευκαιρία ή πρόκληση για τα μικρά κράτη μέλη στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια θα αναλυθεί το θεσμικό κομμάτι των επιχειρήσεων, και όχι μόνο. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Θαλασσίων Συνόρων (Head of Sea Border Sector) της FRONTEX, Γεώργιος Βουρέκας, θα μιλήσει για τον εξελισσόμενο ρόλο της σημαντικής αυτής υπηρεσίας όσον αφορά τη συνολική προσέγγιση.  Επιπρόσθετα πολιτικά στοιχεία και το ρόλο της «ήπιας ισχύος» (soft power) θα αναλύσει ο αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του τμήματος ΔΕΣ, Γεώργιος Βοσκόπουλος. Ο αξιωματούχος (civil-military officer) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια (DG ECHO), Απόστολος Νικολαΐδης, θα αναλύσει το ρόλο της υπηρεσίας σχετικά με την ολιστική προσέγγιση και τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα διεξαχθεί στην αγγλική, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.