Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; | Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Αμυντικών Αναλύσεων

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;

Αναλύσεις | 12/03/2017 | Φωτεινή Μπέλλου


«Πρέπει να επισημάνουμε πως γίνεται μία συζήτηση και δεν είναι απόφαση. Μάλιστα, είναι μία παλιά επιχειρηματολογία ως προς το θέμα της ”Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων”. Μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό και αυτό αφορά στο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει μπροστά στο οικοδόμημά της, μέσα από συγκρούσεις, από κρίσεις ακόμα και από αδιέξοδα που μπορεί να αντιμετωπίζει ιστορικά. Προχωράει σιγά-σιγά μέσα από αποφάσεις ή πρωτοβουλίες που έχουν πάρει κάποιοι, από τους ηγέτες της, και, κυρίως των αποκαλούμενων ”μεγάλων δυνάμεων” της Ε.Ε.», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ Φωτεινή Μπέλλου.

Παράλληλα παρατηρεί: «Πλέον τίθενται ανοιχτά αυτά τα ζητήματα και εμφανίζονται οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπαίνουν ενώπιον των ευθυνών τους. Κάποιες άλλες χώρες διαπιστώνουμε να μην προχωρούν στα βήματα της αλληλεγγύης, των μεγάλων αλλαγών ή της ανάγκης να υπάρχει μία συμπόρευση στις δεσμεύσεις και τις πολιτικές. Αυτό το βλέπουμε. Και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, πλήττει κι εμάς, αν σκεφτεί κάποιος το μεταναστευτικό. Για παράδειγμα, βλέπουμε το κόστος κάποιων πολιτικών και κάποιων φαινομένων να το αντιμετωπίζουν μόνον ορισμένες χώρες του Νότου και όχι του Βορρά».

Αναφερόμενη στο οικονομικό κομμάτι, είπε: «Στα οικονομικά ζητήματα παρουσιάζουμε εμείς κάποιες αδυναμίες σε σχέση με κάποιους άλλους. Άρα, λοιπόν, εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθεί κάποιος είναι το γεγονός πως μία τέτοια ανακοίνωση ή ας πούμε δημοσιοποίηση αυτής της πορείας ή εκδήλωση της βούλησης των μεγάλων δυνάμεων να προχωρήσουν σε μία Ευρώπη ”διαφορετικών ταχυτήτων”, οδηγεί στο να εξαναγκάσει κάποιες κυβερνήσεις να συγκεντρωθούν στην απόφασή τους, για το αν θα θελήσουν να δεσμευτούν για να προχωρήσουν σε μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Η κα Μπέλλου μίλησε για τα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ερωτηθείσα αν μπορεί να προλάβει η χώρα μία ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, δήλωσε κατηγορηματικά: «Ασφαλώς και μπορεί να την προλάβει». Τέλος, υπογράμμισε: «Χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση στο σύνολο της ευρωπαϊκής γνώμης».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Απόσπασμα από άρθρο στο Zougla.gr όπου καταθέτουν τις απόψεις τους για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων η Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Μπέλλου, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Γκίκας Χαρβούδελης, και ο Δημήτρης Τσαγκάρης.


Συντάκτης


Φωτεινή Μπέλλου

Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων

Διαβάστε επίσης