Από την Ουάσιγκτον στον Κόσμο: Οι Εκλογές στις ΗΠΑ και το Παγκόσμιο Αποτύπωμά τους

06/10/2024

Το Ινστιτούτο Διεθνών Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και το παγκόσμιο αποτύπωμά τους.

Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συζητήσουμε πώς οι εκλογές μπορεί να  επιδράσουν στις σχέσεις των ΗΠΑ με δρώντες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική. Από την Ανατολική Μεσόγειο έως τις χώρες του Κόλπου και από τα Βαλκάνια έως τα Σκανδιναβικά κράτη, θα διερευνήσουμε πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τις σχέσεις τους με συγκεκριμένα κράτη, αλλά και την παγκόσμια διακυβέρνηση, την ασφάλεια, τη διπλωματία και τα τρέχοντα σημαντικά διεθνή ζητήματα. 

Στη συζήτηση που θα επικεντρωθεί στις διαφορετικές οπτικές για την αμερικανική εξωτερική πολιτική ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Ζάρρας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  Φωτεινή Μπέλλου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ana Bojinovic Fenko, University of Ljubljana, Rick Fawn, University of St Andrew’s, Rory Miller, Georgetown University, Qatar, Ρεβέκκα Παιδή, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Leslie Wehner, University of Bath, Anders Wivel, University of Copenhagen. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Αίθουσα Συνεδρίων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης. 

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Small States in World Politics Forum που διοργανώνεται από το Small States in World Politics Τμήμα του European International Studies Association και το Ινστιτιουτο Διεθνών Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Forum υποστηρίζεται από το European International Studies Association και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το θέμα του Forum που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων είναι: Small States Cooperation and Regional Worlds.

Related posts